Het verhaal achter De Wijnmakers

De overheerlijk witte en rode wijn uit de Twentse borrelbox komt van De Wijnmakers uit Wierden. Wij spraken met eigenaar Rob Kleinsman.

''Het idee voor een wijngaard is al een tijd geleden ontstaan. Het begon bij mijn opa, Johan Broekhuis. Hij had een hobby wijngaard in zijn tuin in Haaksbergen. Toen hij zijn huurhuis uit moest, heeft hij gevraagd of ik de druivenstokken van hem wilde overnemen. Dat was in 2003. Dat heb ik toen gedaan. Na negen jaar oefenen hebben we onze hobby wijnen voor het eerste aan het publiek laten proeven. Op dat moment werkte ik nog samen met Jeroen en Robert (mede-eigenaren 'De Wijnmakers') bij Dorset in Borne. Daar kregen we heel veel positieve reacties op onze wijnen. Toen in 2016 een wijngaard met wijnmakerij in Wierden te koop kwam te staan zijn we voor onszelf begonnen. We hadden daarvoor al veel geëxperimenteerd. Wat werkte wel en wat niet. Het voordeel dat wij een wijngaard en wijnmakerij hebben is dat we alles in eigen hand hebben. Van de bemesting tot het bottelen van onze eigen wijnen. Ook kunnen we de temperaturen bij het vergisten van de druif helemaal zelf bepalen. Omdat wij onze wijnen heel erg op fruit maken, vergisten wij op een lage temperatuur. Dat levert hele fruitige wijnen op. Onze wijnen hebben veel karakter. Dat komt door de Twentse grond. Die is vrij somber en daardoor moeten de planten echt werken. Dat is heel goed terug te proeven. Het maakt onze wijn heel krachtig en robuust."

Dat door de coronacrisis alle horeca gesloten is raakt ook 'De Wijnmakers'. ''Onze wijnen worden vooral aan de horeca geleverd, dus dat alles nu dicht zit is echt killing. Wij hebben geluk dat onze wijnen niet direct kapotgaan. Maar wij zitten nu ook zonder inkomsten. Support locals Twente is een mooi initiatief. Maar niet alleen tijdens deze crisis is het belangrijk om bij lokale ondernemers te kopen. Het is veel duurzamer en transparanter. De meeste wijnen hebben eerst duizenden kilometers gereisd voordat ze in de winkel verkocht worden. Maar onze wijnen komen gewoon uit Nederland en hoeven niet zolang te reizen. Ook kunnen mensen zo bij ons binnen stappen. Hierdoor is het productieproces ook veel transparanter. Je kunt bij ons elk moment binnen lopen en elk kastje opentrekken. Maar een wijn uit bijvoorbeeld Chili kun je niet zo snel controleren of alles wat op het etiket staat waar is. En dat transparante werken maakt onze Twentse wijn samen met de karaktervolle smaak zo uniek. ''

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.